Jump to content

Biopellets VS Zeovit


nike83

Recommended Posts

Hejsan

Jag sitter i tankarna om att byta ut min vodka mot biopellets eller zeovit.

vill gärna höra åsikter och synpunkter från er! gärna få respons från någon som har kört båda!

Mina egna funderingar är:

Biopellets

+ Enkelhet

+ Billigt

- Osäkert vad som händer i det långa loppet

Zeovit

+ Bevisad effekt

+ Avancerat

- komplicerat

- dyrt

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Biopellets var inte så lyckat i mitt stora kar, men jag tror att det skulle fungerat bättre om jag haft styrning på flödet igenom filtret. Dvs en pump som ser till o hålla pelletsen i rörelse och sen en separat matning av vattnet in till filtret med någon form av reglerig.

Matar man mycket så är det klart en bra metod, speciellt för mjukis/fisk kar, sps+pellets är jag lite tveksam till.

Kör zeo igen på mitt fraggkar efter några års upphåll, det fungerar betydligt mycke bättre idag när man har lite mer fingertoppskänsla för korallerna.

Men det straffar sig fort om man låter parametrarna vandra, åtminstone fortare än när jag körde utan kolkälla.

Vad jag har lite svårt för med zeo är dom aningen difusa förklaringarna till tillsatserna om deras syfte+innehåll.

//NiXoN

Link to comment
Share on other sites

Biopellets fungerade riktigt kasst i mitt kar, Näringsvärden gick ner men ihop med det försvann alla färger på korallerna, fiskar fick prick av okännd anledning. Doserade både aminosyror och andra färggivande ämnen.

Bytte över till zeovit och på 2 månader var färgerna tillbaka och tillväxten som aldrig förr.

Pellets fungerar säkert bra i Fish Only och ev LPS kar, men Enkelheten försvinner helt om du skall få det att fungera i ett SPS kar. Zeovit är mycket enklare när det gäller färg på SPS.

Link to comment
Share on other sites

Biopellets funkar nog inte i alla kar men i många av fallen tror jag att det krashar för att folk kör ner värderna på 0 aldeles för fort och aldeles för mycket 0 då det är bättre att ha lite fosphate och nitrat. Och när korallerna börjar vitna så börjar dom tillsätta alla möjliga vätskor och korallmat så det blir obalans och stressar korallerna. Samma gäller nog ofta för dom som mislyckas med vodka metoden.Har kört bipellets ett tag och hade svårt i början att få korallerna att färja ut men sen när jag fick ballingen riktigt stabil så kom färgerna så det e nog lika viktigt som att hålla fosphate och nitrate i bra värden.

Link to comment
Share on other sites

Påstår inte att folk inte kan lyckas med det. Men det är inte "ställa en reaktor i sumpen och låta magin ske". Tittar du där så kör han en doserpump med 5 pumpar så han doserar nog på ganksa bra med annat för att inte tala om en 10% vattenbyte i veckan.

Link to comment
Share on other sites

Jag har ju provat båda under lång tid och är av åsikten av att helt klart så är Zeölithbaserade system vassare - men det beror ju även där på "vem som håller i spakarna".

Å andra sidan så kör vi (på Triton) vår stora SPS balja med NP biopellets av bekvämlighetsskäl , och jag tror att de flesta håller med om att det inte är några större fel på färgerna i de karen.

Link to comment
Share on other sites

Å andra sidan så kör vi (på Triton) vår stora SPS balja med NP biopellets av bekvämlighetsskäl , och jag tror att de flesta håller med om att det inte är några större fel på färgerna i de karen.

Mjo, men hur mycket av korallerna har suttit där i mer än ett par månader? Korallerna tappar inte färgerna på en natt direkt. För att man skall få ut max ur zeovit tar det ju nästan ett år enligt de flesta entusiaster.

Link to comment
Share on other sites

Zeovit är det väl inte många som har dåliga erfarenheter av. Det finns väl ett par som inte fått till det med pellets.

Själv måste jag slå ett slag för pellets. Jag startade upp mitt kar i maj 2011 med en biopelletsreaktor fylld med ca 3 dl pellets. Jag har alltid haft pastellfärger sedan start och jag kan inte se någon nämnvärd förbrukning av pellets under denna tid. Jag har alltså aldrig fyllt på under 7 månader. Dessutom har jag aldrig behövt göra rent mitt filter heller. Allting i akvariet verkar trivas, jag har fått nya trochusar, astreor och det fullkomligt kryllar av pods.

För mig har det varit perfekt med avseende på näringsvärden och inget underhåll alls under de 7½ månader jag har kört reaktorn.

Link to comment
Share on other sites

Zeovit fullt ut känner jag är en balansakt på rätt så tunn tråd. Det kräver en hel del kunskap och känsla men om man behärskar det kan man få fantastiskt fina resultat... nästan lite för pastellfärgat för min smak ibland.

Pelletsen är något enklare och det om det går åt skogen så sker det långsammare än med Zeoviten... så ofta har man möjlighet att göra något åt det innan det är för sent. En balansakt på en planka ungefär alltså.. :)

Link to comment
Share on other sites

mycket intressanta inlägg ni har skrivit! -thank you

dock gjorde det att jag blev ännu mer kluven!

det lätta känner jag hade varit biopelletsen, men verkar som om att alla inte får den att funka! zeoviten känns som ett säkrare kort, men dyrare och mycket mer komplicerat! bara för att den är dyrare, så behöver det inte bli det i slutändan heller!

Link to comment
Share on other sites

Fredrik, det är enkelt med zeovitmetoden. Det finns massor med saker man kan tillföra men det är mer för att fixa det sista i färg.

Detta extra kan man tillsätta oavsett system.

Om du kör zeovitsystemet så ska jag hjälpa dig med allt. Sedan finns det faktiskt ett eget aktivt forum där mycket kunskap finns om det behövs.

:beer:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...