Gå till innehåll

Johan & Josses Blenny


spotUP

Rekommenderade inlägg

Hej!

Jag har lurkat runt här ett tag nu för att skaffa mig lite info!

Äntligen är det dags! Imorgon ska jag sticka till Bioted och köpa mig ett Aqua Medic Blenny!

Jag har bara kört sött innan. Mycket snappade man upp men jag är verkligen ingen expert/kemist, utan körde mest på känsla och snappade upp det jag behövde på diverse forum. I början körde jag mest C:A ciklider men sen bytte jag till ett växtkar.

Mot slutet funkade det ganska fint.

Saltvatten däremot är jag helt grön på i praktiken.

Jag tänkte köpa och starta upp mitt Aqua Medic Blenny imorgon som sagt.

Vad behöver jag köpa med mig från butiken förutom just akvariet och levande sten + sand och salt?

Jag var och rekade lite hos bioted och han och dom som var i butiken lobbade för att man skulle köra lite enklare hårda koraller, vad tror ni? Klarar man det som nybörjare? Eller bör man köra mjuka?

Jag är tacksam för all form av input och puffar i rätt riktning jag kan få! Help me out boys!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 165
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

jag skulle lyssna på saltspecialister(ted)..den lokala affären kanske menar väl men ? jag är hypernervös o göra fel så hör o häpna jag skriver dagbok hehehe!Kan vara till hjälp om man gör fel inbillar jag mig..skriver ner exakt vad jag gör dag för dag

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Karet, sand, salt och sten räcker långt. Köp det du och starta igång det bara. Det skulle jag göra, så kan det stå och puttra och du kan kika på det medans det kör in sig och läs på mera under tiden om vad du vill.

Jag skulle inte köra hårda koraller till en början, speciellt om du inte är så påläst på koraller redan. För om du inte kan hålla de vid god vigör och eventuellt får algproblem i karet så kan algerna ha ihjäl de hårda korallerna. Där är mjuka koraller bättre, de kan sam leva med alger på ett helt annat sätt vilket ger dig något kul att leka med medan du lär dig pejla in vattenvärden bra och hitta en metod för att konkurrera ut algerna ur karet... Om du nu inte vill ha alger, det finns massa kul där med!

Jag hade som sagt köpt det på din lista och kört igång karet och observerat och haft kul med att kika på vad som ploppar ut ur stenarna medan jag läst på vidare och bestämt mig mer för vad jag velat ha i akvariet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ted har koll på läget och kan ge dig många bra tips. Även många av de stammisar som besöker hans butik kan säkert också komma med bra input i frågan, sen är det ju upp till dig vilka koraller du vill köra, och lägger sen nivån för hobbyn därefter.

I ett litet kar som ett Blenny så kan du säkert klara dig fint med tekniken som medföljer och regelbundna vattenbyten för att hålla många av de fina stenkoraller han säljer. Stabila vattenvärden är det viktigaste, sen behöver de inte vara spot-on för att det ska funka. Ett jämnt hyfsat värde är bättre än ett som fluktuerar mellan perfekt och sådär.

Lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skulle också lyssna på saltspecialister... och du har tur... Bioted är verkligen det!

Termometer, doppvärmare, refraktometer samt några vattentester piggar ju alltid upp.

Man kan ju vänta med koraller tills allt är igång, så hinner du läsa på lite mer. Jag fick någon enklare stenkorall redan efter mitt kar varit igång någon vecka... den lever ännu.

Här är lite trevlig läsning:

http://www.oceanakvarium.se/?category=pages/saltvatten&page=att_borja

http://www.oceanakvarium.se/?category=pages/saltvatten&page=skotselrad

http://www.oceanakvarium.se/?category=pages/saltvatten&page=utrustning

http://www.oceanakvarium.se/?category=pages/saltvatten&page=vattenvarden

Lycka till... och hoppas du har gott om tid och är kaffesugen när du åker till Ted... :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ted är väldigt bra med nybörjarna, han har även kurser för folk som är nya i hobbyn så se till att fråga om dem :).

Kommer själv dra till bioted imorgon, håller utkik efter någon som ska köpa ett nytt kar kanske kan tjöta lite.

Saker som du skall tänka på i förväg:

Hur mycket pengar du vill / Har råd att lägga på karet.

Hur mycket arbete du är berädd på att lägga ner på karet för att nå det

Vad för fokus DU vill ha, de flesta korallerna går att ha som nybörjare, det handlar mer om att lära sig rutinerna för att kunna hålla vattennivåerna.

Starta dock inte för snabbt, är det en korall du vill ha i karet boka den och be och få komma tillbaka om en vecka eller två när karet kommit igång, satsa inte heller på några större fiskar. i ett så litet kar vill du inte ha fiskar över 3-4cm stora.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Håller med Fredrik, köp osmos. Visst kan det gå alldeles utmärkt utan men du sållar bort en massa felkällor med en osmos.

Det är tillräckligt pilligt ändå i början när man ska försöka lära sig.

Se det som att du köper en stooor driver i golf, du har inte mycke nytta av den när det gäller att slå långt. Men det är betydligt lättare att träffa bollen:)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Funkar utmärkt för flertalet jag känner inc mej utan osmos.

Beror iofs på vart i landet man bor

beror mycket på hur stora och hur ofta man gör vattenbyten skulle jag påstå.

Byter du väldigt sällan vatten och bara fyller på om och om igen med kranvatten så kommer du nå smärtgränsen förr eller senare, Byter du säg 30% av vattnet i månaden så tror jag inte man når upp till dem nivåerna som krävs för att skada koraller om man nu inte har en brunn med mycket metaler eller annat i vattnet som skräpar.

'Största fördelen med det tycker jag är att man utesluter mycket källor som kan vara problemet om man inte kör osmos. Du kommer nästan "tvingas" att skaffa det vid första problem annars då alla kommer skylla på att du inte kör osmos även om det kanske inte är orsaken men det är en sannolik källa.

Osmos gör ditt liv bara lättare, kör på det ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej johan

jag är som du riktigt grön...har haft sötvatten från och till

köpte mitt första salt för snart 2 mån sedan....ett beg 300 lit kar komp med sten och fisk

var hos ted några ggr innan jag slog till.....och allt gick kanon med flytt och allt mycket beroende på att Ted (skrämt) upp mig rätt bra

han svarar på alla korkade frågor hjälper till i lagom doser.......så man inte får för mycket info varje gång.....det skall ju fastna också :-)

Ted skall starta upp en kurs snart som jag har anmält mig till

kolla om han har några platser kvar...... så ses vi

hoppas du fick handlat en burk

michael

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det sket sig med bilskjutsen! :(

Så det får bli på måndag. Sjukt frustrerande, jag är galet sugen!

En osmos hade jag tänkt köpa. Allt som underlättar är bra i mitt läge. Vad kostar dom ungf? Vilken bör jag köpa om jag har ett 80-literskar?

Kul med så många svar!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Välkommen till SG och en intressant hobby.

Köp gärna på dig en vettig bok eller två, saltvattensakvariet av Daniel Knop är en riktigt bra bok för nybörjare.

BioTed har väl bara öppet på onsdagar och lördagar, han brukar ifs vara i butiken rätt ofta ändå men dubbelkolla det innan ni åker dit.

Osmos är att rekommendera som sagts tidigare, duger gott med en billigare variant (gärna med silikatfilter) som inte ger så mycket, tar lite tid att få fram vatten men man ska ju skynda långsamt i denna hobby.

En utan silikatfilter typ picobello eller liknande går väl lös på runt tusingen, en AquaticNature med silikatfilter (sk RO/DI) hamnar väl på 1500-2000 vill jag minnas.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej

Kul med en till med Aquamedic Blenny! Jag har ett själv och är supernöjd. Vill man ha ett lättskött och snyggt saltkar är det perfekt! Jag har mjukkoraller, sjöstjärna, anemoner, clowner, eremiter, tubos, pyjamasfisk samt en rörmask. Hör av dig om du vill ha tips. En grej du bör göra direkt är att uppgradera ljuset som är alldeles för klent om du ska ha något annat än fiskar. Jag skaffade en starkare LED så nu funkar det bra. Har testat stenkoraller men de dog omgående, vet inte vad det berodde på men ska försöka igen någon gång.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skit också, skrev just ett svar som försvann...

Inboxen: japp, ska bli kul! Jag hoppas att jag kan komma iväg och köpa det på måndag.

Jag har läst och hört att ljuset skall vara lite klent i blenny ja, någon som kan rekommendera något i bioteds sortiment som inte är allt för dyrt och som för jobbet så att jag inte blir begränsad när jag väljer koraller?

Ändrat av spotUP
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det sket sig med bilskjutsen! :(

Så det får bli på måndag. Sjukt frustrerande, jag är galet sugen!

En osmos hade jag tänkt köpa. Allt som underlättar är bra i mitt läge. Vad kostar dom ungf? Vilken bör jag köpa om jag har ett 80-literskar?

Kul med så många svar!

Exempel på osmos till bra priser: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/forumdisplay.php?336-Rent-Kranvatten

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är jag inte Wiking men jag hade kört på Venus tror jag: http://rent-postevand.dk/shop/index.php?route=product/product&path=47_64&product_id=153

Men har du lust att ge lite extra så är nog Mars inte fel och ger dig vattnet ganska mycket snabbare. Till den hade jag tagit ett 1/2 liters filterhus och ett kilo "harpiks"(så kan du byta ut mediat efter ett halvår). Harpiks är silikatmedia och filterhuset är det du häller i silikatmediat i :-) Kranadaptern "Vandhaneadapter" är nog bra också att ha. "Måler" är mätare, det behöver du nog inte men kan väl ta om du vill och känner dig rik. Det är en mätare för att kontrollera osmos vattnet du gör, kul och kanske användbart. Men knappast nödvändigt så länge du sköter din osmos och byter filtren och så när det behövs. Filterset inline vet jag inte vad det är.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

OK, kollar upp. Det finns ett på bioted för 1700 med filter monterat på platta som ger ett solidare intryck på bilden, det kanske blir den ändå.

Ingen som kan hjälpa mig med ljuset? Jag har hört att det som följer med räcker dåligt men jag har inte en susning om vilket jag ska ersätta det med. Hilfe!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...