Gå till innehåll

Mitt första akvarie (planeringshjälp)


fiend

Rekommenderade inlägg

Hej

Nu har jag köpt in 4 st T5armaturer a 2st 54w rör (8 x 120 cm rör totalt alltså) till mitt akvarie.

Nu återstår planeringen av vilka rör som jag skall använda?

Funderat på Osram 67-rör då dem verkar vara väldigt bra :)

Ska jag köra 8 st enbart blåa rör, eller ska jag kombinera med lite andra rör som är mer vita/gula/röda för att lyfta fram färgerna på fiskarna lite mer?

Vilka MH-lampor till Osram 67-rör (eller motsvarande) rekommenderas? BLV 14k ?

Tack på förhand.

Mvh Fredrik

Några tips?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 911
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Jag är i valet och kvalet med mina lysrör. Jag har i dag två rader blått och två rader Aquablue till mina 250w 10 000K metallhalogen. Tänder en stund på blått för att gå över till alla lysrör och sedan bygga på med MH:n. Lysrörsljuset är snyggt med med MH:n på är det för litet blåljus. Byter jag till fyra rader blåljus blir det starka ljuset snyggare men uppstarten och släckningen blir inte lika go...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Oki, det låter ju intressant! :)

Det är inte risk att färgerna blir för blåa i akvariet? Vill ju som att fiskar och koraller mm inte ska se helt knallblått ut.

Får ta och bege mig ned till Övik med Peter, Erik och Jörgen och Jörgen och kika in ert 1920-kar. Men det måste bli på en helg för vi jobbar dem flesta av oss så vi inte kan fara ned på en vardag.

Mvh Fredrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Stigigemla: Kanske man kan köra så man startar upp hälften blått åt gången. Så det blir i 3 st steg: (enligt min uppbyggnad här)

1. 2 st T5ramper startar

2. 2 st T5ramper startar

3. MH startar (med 5 min mellanrum)

Mvh Fredrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är det dags för planeringen utav sumpen.

Förklaring av bifogad bild:

Högra del, ett osmosfack dit den automatiska påfyllningen kommer att pyttsa i osmosvatten så fort som nivån sjunkit tillräckligt i den delen.

Ca 70L.

Det mittersta facket kommer att bli ett refigium dit en separat pump (från teknikdelen) pumpar upp vattnet som sedan får rinna ned tillbaka till det vänstra facket igen. I detta refugium tänkte jag ha alger, mjukkoraller, lite smådjur, levande sten och allt möjligt. Belyst med en 70W MH.

Det vänstra facket kommer skummaren och ev framtida annan taknik att stå. Här är det 4 st bubbelfällor på varje sida om det mittenborrade hålet som kommer stå för att inga bubblor ska nå huvudakvariet.

Så som jag har ytavrinningen nu så kommer den att gå rakt ned 60 cm in efter den högra sidan på sumpens högra del. Detta skulle då bli ca 25 cm in i mittenfacket.

Det jag skulle vilja ha är att vattnet från ytavrinningen går direkt till mitt fack med teknik och skummare. Eller ska jag låta ytvattnet först gå genom refugiumet före det kommer till skummaren?

Rutan mellan refugium -> teknikfacket lutar något för att minska på "skvalet" som kan bildas av den relativt stora höjdskillnaden.

Om akvariet skulle svämma över så kommer först facket med teknik att fyllas sedan kommer det upp till refugiumet och sist flödar vattnet ned i osmosfacket som extra backup.

Ett rätt så stort refugium som detta kommer även att användas som delvis karantän/fristad för mobbade fiskar med ett eget UV på 25W.

Sjuka fiskar kommer inte att bo i denna karantän/fristad dock. Nya och sjuka fiskar kommer att få ett eget system externt från detta :)

Några tankar på denna lösning?

Ska jag ha ytavrinningen ned i refugiumet eller ned i teknikfacket?

Mvh Fredrik

post-2617-14468913131053_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Förklara lite varför det är rekommenderat?

Antar att så mkt skit som möjligt ska gå igenom skummaren direkt för att skumma bort det antar jag?

Men refugiumet kanske vill ha lite av det "skitiga" vattnet för att sköta filtreringen biologiskt först och sedan tar skummaren hand om resten?

Är det omständigt/dåligt att dra en stor "krök" på ytavrinningsröret 60 cm till vänster för att dra ned det direkt till skummaren? Tänkte om det påverkar dursostandpipen osv. Blir en hel del extra dragningar av teknik då i så fall =/

Bästa hade varit om jag kunde ha haft min returpump stående mitt på karet och flyttat plats på refugium-delen och teknikdelen, men det är 17 cm från kanten på akvariet till framsidan på bänken och då pumpen är ca 15 cm bred så tror jag det blir för trångt med böjar osv för att knöka till returen där också?

Mvh Fredrik

Mvh Fredrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man sätter skummaren i ett fack med genomströmning för att inte riskera att skummaren står och skummar samma vatten hela tiden,

Iden med refrigeumet är att det ska ta hand om det inte skummaren klarar, men jag tror att det inte spelar någon större roll i vilken ordning man tar det.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Anledningen till att man vill ha så mycket ytvatten som möjligt till skummaren är att proteinerna samlas vid vattenytan och du får du den klart effektivaste skumningen. Har du inte möjlighet att mata skummaren direkt från ytan är det som sagt bra att göra skummarfacket litet så som Daniel beskriver det. Ditt refugium behöver nog knappast någon extra skit, det klarar sig nog bra ändå :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här kommer en ny skiss på sumpen.

Nu med en sidoborrning och uttag enligt ritning. Då kommer 4040n stå på framsidan av akvariet istället.

Har 7 st "bubbelfällor" på 15 cm breda. Teknikdelen är nu 25 cm och osmosen har fått ge vika något i storlek.

Mvh Fredrik

post-2617-14468913131216_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har en AquaCare 1000V och har ytavrinningsrör ned till sumpen som är 32mm. Kan jag på ett enkelt sätt dra detta rakt ned i Aquacare 1000V och på vilket sätt kan jag göra så att det överflödiga vattnet som skummaren inte tar hand om, går rakt in i refugiumet?

Har AC1000V ett intag av vatten i 32mm diameter så man bara styr ihop de rören?

Mvh Fredrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har en AquaCare 1000V och har ytavrinningsrör ned till sumpen som är 32mm. Kan jag på ett enkelt sätt dra detta rakt ned i Aquacare 1000V och på vilket sätt kan jag göra så att det överflödiga vattnet som skummaren inte tar hand om, går rakt in i refugiumet?

Har AC1000V ett intag av vatten i 32mm diameter så man bara styr ihop de rören?

AC1000V låter som en lite liten skummare för ditt system?

AquaCares skummare drivs med "vanlig" pump och venturi-injektor på röret, så det finns inget sätt att mata vattnet direkt från ytavrinningen direkt in i skummaren. Det är knappast möjligt att sätta insuget från skummarpumpen att matas direkt från ytavrinningen, det känns helt enkelt för ostabilt ifall flödet inte är tillräckligt, plus att det går bubblor från ytavrinningen. Såhär i efterhand hade vi nog satsat på en skummare med en sån möjlighet för 1920L-burken.

Deltecs APF600 (lite klen för dina behov) eller AquaMedics TF5000 Shorty Compact är två exempel på skummare som "måste drivas av extern pump", alternativt matas från ytavrinningen. Pumpen som sitter på dessa skummare är enbart till för att skjutsa in luftbubblor och sätta ordentlig rotation på vattnet i skummaren.

Det alternativ jag ser för din del är kanske att ha följande upplägg:

(från höger till vänster)

1. Osmosfack

2. Ytavrinningsfack med skummare

3. Bubbelfälla

4. Refugium

5. Returfack

Vad gäller bubbelfällan så bör du i första "raden" göra små hål på ett lock eller liknande för 4/6mm slang, dit du monterar in t.ex. doseringsslangar (för spårämnen) och kalkvatten (osmosvatten via kalkmixer). På detta sätt har du "reaktorer" och annan utrustning till vänster om sumpen.

Skulle du behöva saltvatten så pumpar du det in i reaktorn från det vänstra facket, returfacket alltså, och tillbaks över in i första slitsen på bubbelfällan.

Har jag fött några idéer? :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Inloppet till Eheim pumpen till en 1000v skummare är 1 1/4" så det är inga större problem att göra som du beskriver, det enda som behövs är ett T-stycke.

Jag skulle nog bygga så att skummaren även kan ta vatten från sumpen i fall returflödet skulle bli för klent.

Men som sagt, ska du ha den skummaren får du köra ditt akvarium med relatift låg belastning. Jag kommer själv köra min 1000v till ca 1400L lite senare i år.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det jag vet är att min skummare är för klen och kommer att uppgraderas till en större skummare, allteftersom tiden och pengarna tillåter. Någon större belastning på karet kommer inte vara annat än lite diversefisk tills dess att en 2000V eller helst en 3000V installeras i systemet. (eller motsvarande) :)

ramq: du skriver att den inte kan matas med vatten från ytavrinningen och klubbsson, du skriver att den kan det? :)

Om jag sätter ett T-rör på ytavrinningen så borde jag kunna låta det vatten som inte går ned i skummaren gå genom den Tkorsningen vidare rakt ut till refugimet.. och därifrån rinner det över kanten sedan till mitt teknikfack.

Ramq: Om jag gör enligt dig så får jag ett refugium som är väldigt lågt och då känns det som jag inte nyttjar hela refugiumets möjliga volym för det jag vill ha där :/

Ang kalkreaktortankarna så ska jag kunna dra och göra dem hålen även i den andra lösningen.. där vid bubbelfällorna, eller vart tänkte du jag skulle ha "iblandningen" ?

Mvh Fredrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Inloppet till Eheim pumpen till en 1000v skummare är 1 1/4" så det är inga större problem att göra som du beskriver, det enda som behövs är ett T-stycke. Jag skulle nog bygga så att skummaren även kan ta vatten från sumpen i fall returflödet skulle bli för klent.

Hmmm... Men vad innebär det om det råkar tjyvdra in luft som följer med returen ner från överrinningsboxen? Instant oljud samt att pumpen tappar bra med effekt. Se bara hur ett powerhead beter sig när man startar upp den första gången, med luft fortfarande kvar i rotorhuset...

Hade pumpen varit försedd med nålhjulsimpeller och inkommande luft på sugsidan så hade det varit en helt annan sak. Inget som inte säger att man kan byta, iofs.

Det är svårt det där med venturiskummare egentligen. Hur man än gör så blir det genast lite krångligare än om man har nålhjulsimpeller.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du inne i skummarfacket gör ett ännu mindre fack typ 100x100mm och där ytavrinningen kommer ner och skummaren tar sitt vatten då rinner det överflödig vattnet över i skummarfacket. Har sett många som har gjort så.

Anthony Calfo har en bra artikel om optimering av skummning, har inte url kvar men du hittar säkert den på google.

Om du sätter bubbelfällan som vanligt så vinner du kanske 6-7cm mot din nuvarande design.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om jag sätter ett T-rör på ytavrinningen så borde jag kunna låta det vatten som inte går ned i skummaren gå genom den Tkorsningen vidare rakt ut till refugimet.. och därifrån rinner det över kanten sedan till mitt teknikfack.

Ramq: Om jag gör enligt dig så får jag ett refugium som är väldigt lågt och då känns det som jag inte nyttjar hela refugiumets möjliga volym för det jag vill ha där :/

Ang kalkreaktortankarna så ska jag kunna dra och göra dem hålen även i den andra lösningen.. där vid bubbelfällorna, eller vart tänkte du jag skulle ha "iblandningen" ?

Jag känner inte att jag har riktigt begripit det där med T-korset och få det till att fördela flödet jämnt mellan inmatningen till skummaren och refugiumet. Sedan är det ju det där med tjyvdragning av luft...

Tänkte en annan lösning att man använder ytavrinningsfacket som en "overflow" där vatten som inte hinner tas upp av skummaren rinner över till refugiumet, men då skapar man en förutsättning för att det kan bli nivåskillnad i skummarfacket. Det gillas inte av AquaCare skummare.

Du har en poäng där med höjden på refugiumet. Självklart vill man ha så stor volym som möjligt, men jag räknade med att ha en relativt stor höjd på hela kalaset utan att riskera översvämning vid strömavbrott. Samtidigt minimerar du antalet pumpar (värme) med att låta själva överrinningen sköta distruberingen av vatten över refugiumet = du använder dig av endast en enda pump för hela sumpfunktionen.

Hålen för "iblandningen" kan du ju ha oavsett var du placerar bubbelfällorna, då det var någon som påpekade det tidigare i tråden att man kunde använda sig av dom för att "blanda upp" lösningen innan det kommer ner i karet via returen igen.

Någonstans i min hjärna är det något som säger att man kan ha fördel av att ha ha refugium mellan bubbelfällan och returfacket, då även doserade näringsämnen hinner passera (och blandas ytterligare) i refugiumdelen.

Gillar din lösning på en verkligen kompakt bubbelfälla. Jag kommer nog själv använda mig av något liknande när det väl kommer till kritan, dock kommer jag inte köra med extern pump och då blir det lite knivigare med utrymmet i returfacket...

En sak du måste tänka på här också är att det skulle kunna bli en risk med att om vatten inte kommer i tillräcklig mängd till returfacket så kommer returpumpen att gå torr = jätte-obra. Ännu en anledning till att ha ett relativt stort returfack.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om jag har en Deltec 4040 så betyder det enligt mina beräkningar på att jag kommer ha ett flöde runt där i akvariet på ca 3000L/h med två st krökar mm. Då bör ju skummaren med sina 2400 L/h inte hinna med lika mkt som returpumpen ?

Tänkte så inte skummaren drar torrt i denna behållare. Men då kanske man kan bygga in några hål i antingen detta fack, eller i slangen/röret som går in i denna ytavrinningsuppsamlingsbox.

Jag sökte lite på google, men det blev ingen artikel som jag kunde förstå handlade om att optimera skummare. Får söka mer sen =)

Anledningen med denna design är att jag ska få så lite krökar och PVCrör till min returpump som möjligt.. då den kommer stå i samma "bredd" som returröret och då optimeras för att gå rakt upp i karet igen.

Mvh Fredrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tänkte en annan lösning att man använder ytavrinningsfacket som en "overflow" där vatten som inte hinner tas upp av skummaren rinner över till refugiumet, men då skapar man en förutsättning för att det kan bli nivåskillnad i skummarfacket. Det gillas inte av AquaCare skummare.

Du har en poäng där med höjden på refugiumet. Självklart vill man ha så stor volym som möjligt, men jag räknade med att ha en relativt stor höjd på hela kalaset utan att riskera översvämning vid strömavbrott. Samtidigt minimerar du antalet pumpar (värme) med att låta själva överrinningen sköta distruberingen av vatten över refugiumet = du använder dig av endast en enda pump för hela sumpfunktionen.

Någonstans i min hjärna är det något som säger att man kan ha fördel av att ha ha refugium mellan bubbelfällan och returfacket, då även doserade näringsämnen hinner passera (och blandas ytterligare) i refugiumdelen.

Gillar din lösning på en verkligen kompakt bubbelfälla.

En sak du måste tänka på här också är att det skulle kunna bli en risk med att om vatten inte kommer i tillräcklig mängd till returfacket så kommer returpumpen att gå torr = jätte-obra. Ännu en anledning till att ha ett relativt stort returfack.

Kortade ned ditt inlägg lite i quoten..

Vet inte om jag ska göra en overflow till refigiumet. Det jag skulle kunna göra är att bygga en lösning i glas så att det som skummaren inte tar hand om, det rinner iväg ut i refugiumet. Och blir det för mkt vatten i ytavrinningsboxen så rinner det bara över dit och sedan ned via refugiumet till teknikdelen igen.

Ang blandningen så vill man nog det ska hinna blandas så mkt som möjligt och då kanske man kan blanda direkt i refugiumet? Iom att minimalt med dessa vätskor går genom skummaren (då denna är kopplad till facket för ytavrinning) så borde det fungera? (antar dem inte ska gå genom skummaren)

Hur ska returfacket kunna få slut vatten då det är ett slutet system? Osmosen ska ju pyttsa på vatten om det blir för låg vattennivå i systemet =)

Mvh Fredrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...