Gå till innehåll

Hjälp en stackars ofrälste om T5


acuario

Rekommenderade inlägg

  • Svar 173
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Envirolites are available in 2 models:

* 6100K Propagation & vegetative growing

* 2700K Flowering stage growing

Verkar mest funka bra om man skall odla gräs eller blommor.. Fast å andra sidan.. 6100K blir väl en hygglig midday ?

mmm... Och dom finns i upp till 200W!!!... f-n 200w lågenergilampa, :cool:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du sparar ungefär 10 % med elektroniska ballaster + att lampan inte sjunker i ljusstyrka lika mycket när den börjar bli gammal.

På swedish grow system säger de att man spar upp till 20%

SGS ballasten är en elektronisk ballast byggd enligt den senaste tekniken för att driva HID lampor. Med dessa ballster kan man spara upp till 20% av elförbrukningen. Man kan även dimmra ner lamporna till 20% av deras effekt om så önskas. Både HPS och MH lampor kan användas i dessa ballaster då tändningen är hel-elektronisk. Då lamporna tänds mjukare ökar livslängden också på dessa. Så även om inköpet är dyrare av dessa ballaster har man snart fått tillbaka pengarna genom elräkningen. Tre stycken LED-diodrar indikerar om lampan/ballasten är trasig eller om något är fel kopplat. Det är ca 50% mindre värme utveckling på dessa ballaster till skillnad mot elektromagnetiska ballaster. Man kan också ha ballasterna upp till 30m ifrån lampan utan några problem. Varje ballast kan kopplas in i belysningsystem genom RS232 interface. Detta gör det möjligt att med mjukvara och pc styra belysningen enligt konstens alla regler. Om man ej har tillgång eller möjlighet att koppla ihop ballasten mot en pc kan man göra de viktigaste inställningarna via DIL switchen på ballasten. Ballasten är av skyddsklass IP 43 men bör ändå sitta på en skyddad plats.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

400w sgs säljer de inte längre, man kan ju undra varför hehe... på fastlight kostar coralvue's ballaster ca 250:- mer om man väljer en single och en twin. Jag räknade på vad allt skulle kosta om jag köper coralvue ballaster, lumenarc mini reflektorer och blv 250w 14000k lampor, ca 8850:- + frakt för 3 kompletta kitt. det är bara att börja spara eller? är det värt detta? Om jag väljer ballaster och diamon reflektorer från Swedish grow och köper lamporna i england kostar allt 7814:- + frakter. T5 skulle också kosta närmare dessa summor så tja, det kanske är bättre att lägga pengarna på något vettigare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om man kollr på spiderlight reflektorn så kostar den 1/3 av priset mor lumen arc men den är sämre. lumen arc är den som ger mest ljus. 1x1,2x2,3x3 är foot. (30,5cm, 61cm, 91,5cm) 6" = ca 15cm, 9"= 23cm, 12"= ca 30cm

testet utfördes med en ushido 10000k 400w

reftestnv2.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo den är fin men den andra sprider bättre åt sidan och håller ner värmestrålningen, lumen arc ger en kvadratisk spridning och har bäst ljusutbyte http://www.advancedaquarist.com/issues/mar2003/feature.htm

Jag vågar allt men jag tycker att nackdelen med rörens tapp i spektrat som gör att man bör byta ofta gör att det inte blir ekonomiskt försvarbart om man har en massa rör typ 12-16st. Kanske det är bättre att invänta ledarmaturern som har börjat säljas over there. tänk att kunna ställa in vilken kelvin du vill ha på ljuset 6500-22000k är man inte nöjd med ex 15000 är det bara att skruva upp lite och ljusutbytet per watt är ju tydligen fantastiskt.

Vilka T5 rör tappar spektra? Var har du läst det? Min erfarenhet är de tappar MINDRE i spektra än MH... Mina Aquablue+ har gått säkert 12t om dagen i 1,5 år och de tappade det de tappade den första månaden. Är det 5-bandsrören du skriver om?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vilka T5 rör tappar spektra? Var har du läst det? Min erfarenhet är de tappar MINDRE i spektra än MH... Mina Aquablue+ har gått säkert 12t om dagen i 1,5 år och de tappade det de tappade den första månaden. Är det 5-bandsrören du skriver om?

Iwan med det helt sjukt färgglada karet http://www.hausriff.ch/

That paper is some years old…forget it! The T5 technology made big successes during the last year.

Of course you should change the bulbs every 6-8 month because the spectrum is changing after this time. I reach the best results if I hang my lamps 12 cm over the surface, change the bulbs every 6 month and apply approx. 1,2 watt/Liter.

Regards,

Iwan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Förlåt en annan ofrälse. Vaför vill ni byta ut MH lampor mot lysrör? Är det för att det är poppis i USA just nu? Min åsikt har alltid varit både och. Det finns inget lysrör i världen som kan producera så mycket ljus som en MH och färgspektrum på dessa utvecklas standigt t.e.x Coralvues nya reefLux. Dessutom tror jag inte alls på iden att ha en jämn spridning över hela karet. Det ser högst onaturligt ut. Det behövs zoner som är ljusare och mörkare för olika ljus. I Tyskland går man nu mera över till 1000W MH lampor i USA tvärt om varför? Trender?

Svärd eftersträva en komination det täcker det mesta och blir inte lika dyrt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då var man inne igen på T5 spåret, jag har inte helt uteslutet detta men jag vill se några olika akvarium med T5 belysning först. Om jag struntar i att byta kar så kan jag köra 2st 4x39w och 2st 4x54w på 828L karet. om magnus har kört sina rör i 1 1/2 år så fungerar det nog utmärkt det är bara att kolla på hans bilder.

82816ve0.png

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

2st 400w på 230cm långt kar blir inte bra så det billigaste är att spara pengarna och ev köpa 3st diamond reflektorer bara och ev byta ut 58w T8 till 80w T5. jag får vl spara in på annat och låta vattenfall ta mina pengar, bara att se glad ut och köra på. Jag kan ju snåla med ljuset över fish only karet och strunta i att ha skivisar och mjukisar där och ha det helt rent ljuset kan man ju mest ha på när man ska kolla på karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja tänkvärda ord Ingvar. Är det någon som har en reeflux 10000 eller 12000k 400w som inte används så kan jag tänka mig att köpa den för en rimlig peng för att få testa och jämföra med BLV. Återkommer strax om T5 igen.
Jag beställde dessa lampor i feb.

Jag har efter sommaren avvecklat allt vad akvarier heter. Lämpligt det är 50års jubileum med akvarier i år. Döm av min förvånging då jag här om dagen fick ett packet med 1st 20 000K och det nya Reeeflux 12000K. Jag har gett 650kr /st för dessa och säljer naturligt vis då jag inte har något kar kvar. Mitt 3000l kar försvann i kväll. Jag har dessutom en mäng andra lampor som jag tänkte sjänka den som köper min armatur. se sep annons.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kan tänka mig att köpa reefluxen 12000k av dig men det beror lite på vad du vill ha för det känns som att köpa grisen i säcken och jag vet att coralvue har haft stora problem med att få rätt kelvinmärkning på lamporna det har varit lite si och så med detta.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ja och jag känner att det blir för mycket att byta kar trots allt, vattenvärderna är ju kalas och riva det känns inte lockande. 600L karet är inte byggt för att hänga Mh över då överbyggnaden inte är tillräckligt hög.

överbyggnaden är väl det billigaste problemet om det är i vanligt virke?? klart det är synd att riva ett perfekt kar =)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...