Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 04/15/19 in all areas

 1. 9 points
 2. 7 points
  Och nu har det gått 35 månader MVH Lasse
 3. 7 points
 4. 5 points
  Samma korall Skickat från min iPhone med Tapatalk
 5. 3 points
  Snart 3 år - i juni MVH Lasse
 6. 3 points
  här är mitt Aqua Medic... Akvastabil kommer senare efter rekonstruktion:)
 7. 2 points
  Drar igång en liten tråd som är till för att ni skall visa er senaste helbild. Alla storlekar, inriktningar, varmt som kallt är välkomna, enda kravet är givetvis att det skall vara fyllt med saltvatten =)
 8. 2 points
 9. 2 points
 10. 2 points
  Jepp [emoji33] Fick tag i salpeter idag så nu ska det nog ordna upp sig [emoji1][emoji1] Blev äntligen med mussla igår [emoji106][emoji106][emoji106]
 11. 2 points
  Levande sten är bra men det är lite tråkigt om den får styra hur vi har akvarier. Det finns många andra miljöer i havet än korallrev så låt oss inte fastna i att det måste se ut på ett sätt. Med frigolitbaserad inredning så kan man göra så mycket mer än bara korallrev. Tångskog, lerbotten, klippbrant, mangrove, djupvatten - det är liksom ingen brist på miljöer att efterlikna. Vore spännande att få se lite mer sånt. Lackar man bakgrunden efter att ha haft på cementkletet så behöver det inte härda och vattnas ut i evighet och man är också rimligt garderad mot att det läcker olämpligheter. Finns ingen anledning att släppa det steget, det sparar mycket i både tid och risk.
 12. 2 points
  Nu har första månaden passerat, MH lampan är installerad från och med idag. Det har än så länge gått superbra, men nu hade det blivit lite sämre. Det har brett ut sig en brungul alg över akvariet. Kiselalger hade varit ganska troligt, men de ser ut lite som dinos... I samband med de så har korallerna börjat se lite sämre ut från att ha sett kanonbra ut. Så jag bröt mot Lasses guide och mätte lite Fosfat gav lite utslag men nitrat var helt genomskinligt. Så jag tillsatte nitrat igen då det verkar vara begränsande. Ska fortsätta dosera. Min algbok rekommenderar att höja KH och vänta ut dinos om det är de. Så testar det, KH är lätt att justera. Kanske ska blåsa av korallerna med en powerhead med varje dag så de inte irriteras för mycket. Nu med nya lampan med så har vi mätt om PAR. Värdena är nu ca 220 i mitten av akvariet och vandrar ner mot 160 på de yttersta korallerna, längst ut mot sanden är det strax över 100. Det här blir bra så länge, om jag byter upp till 250W sedan så bör snittet nog höjas till ca 200 PAR, det bör vara en utmärkt nivå för mitt kar. PAR mätaren är fortfarande kalaskul, den uppskattar färgtempen på min lampa till ca 6500K och ger ett ganska trevligt spektrum. Saknas nästan helt ljus i gula och gröna regionen och bra täckning på blått och UV. Men jag hade nog gärna kompletterat med lite gult och grönt... Men har ingen önskan om att ösa på mer lampor ovan karet. Så kör enbart MH tills vidare. Men frågan alla undrar har ingenting med det här akvariet att göra, det alla undrar är detta: Hur mycket PAR ger Ikea lampan!? Ja, det ska jag svara på! Med sensorn tryckt mot linsen så hoppar den upp på nästan 300 PAR! ... Men det är en kortvarig glädje, för när ljuset träffar vattnet och dessutom i en nästan 45 gradig vinkel så blir PAR värdet ungefär 12 på botten. Så nej, någon vidare korallväxare blir den aldrig Men det är nog utmärkt för ett mörker akvarium där man vill undvika alger och bara ha lite synligt ljus.
 13. 2 points
 14. 2 points
  Första saltburken, ca 6 månader sen uppstart.
 15. 2 points
  vill påstå att när nitratet går under 0.5 och fosfaten är låg (under 0.03), så börjar färgerna "poppa" på korallerna. många koraller får tillbaka sina "rätta" färger. i mitt kar i vilket fall.
 16. 2 points
  Här kommer en oredigerad mobilbild i dagsljus också [emoji4] /Johan
 17. 2 points
  så är det här. har en del problem efter lång frånvaro på semestern
 18. 1 point
  Så var det dags för en uppdatering av denna tråd, Tro jag skulle döpa om den till det samma som original tråden, men med version 2 på slutet. Det som har hänt sedan senaste uppdateringen är att akvariet har fått stå utan belysning så den fantastiska algblomning som jag fick har gått tillbaka till tofsar här och där på Stenen. Fosfatet har däremot varit ett elände att tackla, med olika lösningar som testats som börjat sänka nivån för att sedan öka igen när mediet blivit mättat på väldigt kort tid. Efter har strulat omkring med detta ett tag så kom jag fram till att något radikalt behövde göras annars så satt jag med samma problem fortfarande till hösten. Den radikala lösningen blev följande… Låt mig få presentera mitt senaste inköp, Deltec FR1016. Som tog och plockade ner mina höga fosfat värden till i princip 0 på mindre är 12 timmar. Eftersom jag valt att inte stoppa in något i akvariet innan jag löst fosfat problemet så kunde jag göra en sådan radikal ändring av vattenvärdena utan att riskera att ta död på något. Tiden får utvisa om den kommer att vara igång alltid eller kopplas in vid behov. Men nu avvaktar vi lite så vi kan se ifall vi skapat något annat problem sen ska någon få flytta in…
 19. 1 point
  Fts från idag, alla tre sidor
 20. 1 point
  detta var mitt första problem ungefär 5 månader från jag köpte akvariet. Jag hade super mycket cyanobakterier och mina koraller mådde inte alls bra för att phosphaten och nitraten var för höga och allt gick bara dåligt :-( men jag bytte vatten 3 gånger i veckan , tog en ny tandborste som jag hade tvättat och skrubbade bort alla alger och ändrade hållet på min pump sen dess finns knappt längre.
 21. 1 point
  Relativt nytt. Startat den 20/5[emoji847][emoji7] Skickat från min iPhone med Tapatalk
 22. 1 point
 23. 1 point
  Från jobbet på Sjöfartsmuseet Akvariet igår. Några lampor släckta pga värmen
 24. 1 point
 25. 1 point
  Så här ser mitt ut idag 7 sept 2017
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×