Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2018-04-12 i alla kategorier

  1. Några av mina acans.... Skickat från min iPhone med Tapatalk
    5 poäng
  2. Så länge jag är nöjd så brukar det hålla ett litet tag iaf Gjorde om scapen lite så fler koraller kunde få plats. Skickat från min iPhone med Tapatalk
    2 poäng
  3. Enligt http://reefkeeping.com/issues/2005-10/rhf/#4 så är skillnaden mindre än man kan tro: "Aquarists often think that many small changes are not as efficient as one big change since some of the water in all subsequent changes was already replaced by earlier changes. This is a correct assertion, but it is often overstressed. After changing 10% three times, only 10% of the first 10% change was changed the second time (1% of the total). So the difference is small. We can mathematically calculate the efficiency of such changes as follows. If we use our 30% example, then one 30% change removes 30% of the impurities, assuming an equal distribution of the impurity within the water. If we do six 5% changes, then the reduction in impurities = 1-(0.95)6 = 26.5%. So it is less efficient (six 5% changes exactly equal 26.5% changed in one batch), but it is not radically less efficient. Going smaller still, the difference is even smaller. Doing 30 one percent changes removes 1-(0.99)30 = 26.0% of the impurities." Det är generellt skonsammare att byta små mängder fler gånger (utom i katastrofscenarion), men om chocken blir "för stor" går väl egentligen inte att svara på förutom om djuren tar uppenbar skada.
    1 poäng
  4. Släng upp en bild så kan vi bättre bedöma läget
    1 poäng
  5. Men va fan... Här har man läst, förvisso kan det vara gammal litteratur, att man ska ha ungefär lika många watt på värmaren som man har liter i akvariet så jag tänkte att det skulle vara lagom... Köpt är köpt. Jag får se om jag byter ner mig framöver. Visningsdelen är dock ett problem. Jag vet inte hur jag ska få bort korallskeletten och den invasiva gorgonian som ligger som ett täcke över alla stenar i den vänstra stenhögen utan att slita ut allt. Och det kan jag inte så länge jag har fisk o annat levande. Ska man kanske göra sig av med allt levande och starta om, eller köra med det man har och knäcka bort det man kan av de döda korallerna och plantera in någon riktigt elak korall där gorgonian sitter som kan stångas med den lite... Tunze - skummaren är förresten riktigt bra. Den tuggar på och låter inte speciellt mycket längre. Den hörs så klart när man öppnar luckorna men annars tänker man inte på ljudet. Jag har också gått ner en hel del i kraft på returpumpen. Jag har gått och trott att man ska köra så högt som möjligt på den men efter ett besök på Triton häromdagen så fick jag rådet att köra den långsammare så det gör jag nu. Akvariet är mycket tystare nu. Det är inte utan att man känner sig lite korkad... Men man lär så länge man lever.
    1 poäng
  6. Vore jag du skulle jag överväga en mindre värmare. 300W är redigt mycket! OM kontrollern skulle hänga sig så kommer du hamna på 30+ grader oerhört fort! Jag har en 50W (ja, femtio watt) till 580 liter och jag håller 26 grader utan problem. Lite som en extra säkerhetsåtgärd som ger dig lite extra tid att se att nåt har gått fel... Sent using Jedi mind-trick.
    1 poäng
  7. Fiskar kan vänja sig vid höga värden om det sker långsamt, men hade inte din kirurg nån böld? Kanske nitraten är orsaken. Att nitraten stigit från 15ppm till 30-50ppm sedan 20:e Mars (bara tre veckor) tyder på alldeles för mycket fiskmat i relation till vattenreningen, så var försiktig med matningen (särskilt nori och flingor). Du skulle kanske kunna fortsätta med kolkälla om du samtidigt matar med foder som tillför fosfat. Varför innan helgen? Om du är orolig för kirurgen skulle du kunna göra några vattenbyten för att snabbt sänka nitraten. Algfilter är som sagt också väldigt effektiva. Det finns algae scrubbers som man kan sätta på rutan i visningskaret, t ex HOG 1.3 från Santa Monica (säljs även på ebay), nackdelen är att de använder luftpump som för oväsen och att byggkvalitén kanske är lite ömtålig.
    1 poäng
  8. Sorry, but the large test aquarium started leaking a few weeks ago. It was a very old aquarium. So I just had to shut the whole test setup down. So now I don't have any aquariums. Unfortunately I think it will be some time before I have time and space to set up a new aquarium. I don't lack money for a modest system, but we have such a small apartment and work + home projects + small kid takes absolutely all time, and more. But I will definitely use that sort of phytoplankton setup in the future. I found that I didn't even need to use nutrients as long as I was feeding the main aquarium well. And the dosing setup with a maxijet didn't fail me once in 4 years. Those pumps are gold.
    1 poäng
  9. Många bra synpunkter, mina kommer här, en del upprepning, men kanske ngt nytt med: Rent generellt uppvisar ditt system ett mkt vanligt problem när man kör kolkälla, och i synnerhet i fast form (håller med Lasse om dess svagheter), nämligen att eftersom man i princip aldrig har perfekt ingångskvot på N o P (16/1) så kommer N eller P ta slut före det andra o därefter slutar kolkällan fungera som man vill, och endera ämnet kvarstår högt. Jag har aldrig tyckt att kolkällan är en särskilt bra metod, då det är lite av en slump när, om och hur länge det funkar. Jag har faktiskt sett rätt få kar där man i längden lyckats med kolkälla, men kanske dom som lyckats bäst är riktigt högbelastase system med därmed en rätt stor säkerhesmarginal.Den mest klockrena uppgiften för kolkälla anser jag är när man vill åt en ren denitrifikation, dvs som mat åt en nitratreaktor eller selektivt ner i en DSB. Men det är ett sidospår här. Jag hade personligen slutat helt med biopelletsen. Då kommer troligen fosfat stiga lite, men det är sällan ett problem för du kan alltid ta till kemiska absorberingsmedel, som alltid funkar, bara en dosfråga. Då är fosfatbiten garanterad. Sen om du på sikt får ett ytterligare stigande nitratproblem, så är algfilter fantastiskt effektivt, för det fina med algfilter är att dessa till skillnad från bakterier absorberar så mkt mer nitrat än fosfat, dvs du kan ha mkt lågt fosfat men ändå kommer algerna att växa o konsumera nitrat, dvs precis det du är ute efter. Titta på algreaktorer. I längden billigare också än dyr kolkälla/pellets. (kanske). Jag håller med Lasse att 15 ppm är inte nån fara, men jag håller inte med om att du skall "bota" det med att byta vatten. Byta vatten är förstås bara rent matematik, du sänker naturligtvis nitraten i enlighet med vattenbytets mängd, men gör inget åt grundorsaken, så ifall du har ett underliggande bekymmer är nitraten snart uppe igen på 15 ppm. Dessutom är det ett dyrt sätt för du måste ju byta en hel del, och för det tredje är sådana stora vattenbyten inte bra för karet i övrigt, o för det fjärde rätt arbetsamt, o för det femte ger rätt instabila värden som åker jojo upp o ner, o för det sjätte vet du inte ens om ditt nya vatten är helt nitratfritt. Min alger sänkte mitt nitrat från 25 ppm till 0.5 ppm på 2 veckor!, med en samtidigt mer stillsam sänkning av fosfat, som gick från 0.08-0.02. Mvh Jonas
    1 poäng
  10. Ska fota den när jag är hemma så kan du se vad du tror. Gjorde iaf två magneter om de nu inte går med bara en. Gjorde plasten lite tjockare så att dom inte blir för kraftiga. Smälte ihop plasten så nu bör det fungera. Kanske ska ha något mjukt mellan magneter och glas.
    1 poäng
  11. Ska själv köpa en sån här nu tänkte jag https://deepreef.co.uk/index.php?route=product/product&product_id=51
    1 poäng
  12. Men det är väl samma problem med tex biopellets eller andra reduceringsmetoder? Det blir konkurens om näringsämnena när det börjar bli låga nivåer, oavsett metod. Så akvaristen får vara lite observant och vidta nödvändiga åtgärder.
    1 poäng
  13. Triton (om det nu var de som gjorde testet åt dig) har en "level of detection" på järn som är mycket, mycket högre än vad som normalt finns i havsvatten. Så lite krasst kan man säga att visar Triton-ICP att det finns järn i provet så har du betydligt högre än nsw-värdet. I mitt tycke ganska onödigt att de ens har med det på provet.... Jag använde KZ:s järn. Funkade kanon som startgas då mitt refugium bara stod och stampade (nu får det sitt järn av Tritons Balling och det räcker). Ordentligt med jod är ju oxå bra (läs: livsviktigt). Där använder jag Saliferts. Hämmande ämnen har jag ingen bra koll på... Sent using Jedi mind-trick.
    1 poäng
  14. Jag har kört med hangon overflowbox och det fungerar som det ska. Man får vara lite uppmärksam på häverten över kanten. Där bildas luft efter ett tag, men det brukar finnas en slang som man kan suga ut luften med.
    1 poäng
  15. Kör 2000l/h enl spec, men ska se till att det inte sätts igen på väg in då som jag skrev innan. Ska prova att köra mer ljustid enl flera tips. 20h ljus. 4 timmar släckt. Så får vi se. Järn var fakriskt noll på Icp testet, men hade inte tänkt så mycket på det då det var grönmarkerat så att säga. Hur mkt järn kan man dosera då ? Vilket/vilka fabrikat och ca hur mycket per 100 liter el så ? Några andra ämnen som kan hämma/gynna algerna ? @jonasroman
    1 poäng
  16. En förklaring skulle kunna vara om High Efficiency var noggrant anpassad till diodernas verkningsgrad, så att de ger maximalt ljus/watt vid 100% HE, medan kanske 100% High Output gav maximalt ljus även om det kanske innebär sämre verkningsgrad och kortare livslängd på dioderna. Fast i verkligheten är det förmodligen bara någon form av greenwashing... Det där är väl en form av kompromiss, större spridning ger ju per definition lägre PAR vid en viss mätpunkt? Kanske många tillverkare använder linser just för att kunna visa bättre PAR-värden i marknadsföringen. Fast jag hade gärna sett större avstånd mellan diod-klustrena på Mitras, även om det inneburit större armaturer, eller mindre armaturer så att man kunnat använda t ex 3 st istället för 2.
    1 poäng
  17. Ja det har jag ju dig att tacka för Ja jag försöker hålla mig till det jag gillar, och som är enkelt Men lite sug måste där väl ändå finnas? Skickat från min iPhone med Tapatalk
    1 poäng
  18. Nej, han har inte skrivit på över ett år nu. Så jag fick tröstläsa det gamla med en burk glass och tårar i ögonen.
    1 poäng
  19. Ja, jag kan nog få dit brorsan vid en paniksituation, han vet inget om akvarium, men låt oss säg att karet börja läcka (liten chans jag vet) då är det nog bättre att ha nån på plats inom nån timme istället för att man upptäcker det när man kommer hem. Men jag förstår ditt resonemang.
    1 poäng
  20. Några symphyllia wilsoni.... Skickat från min iPhone med Tapatalk
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...