Jump to content

Skenande elpriser


runstenen

Recommended Posts

Hej. Igår kom elräkningen för december och det var ingen rolig syn. Redan på fakturan för novembers el var det väldigt högt kWh pris men nu hade det i princip fördubblats mot november. 
 

 

Så här i efterhand hade det varit smartare att binda priset såklart, men nu är det inte så. Hur ska man tänka ?

Försöka byta ? Eller ha is i magen. 

 

Våra priser slut av 2021 på Godel ink moms och allt:

Dec 247 öre / kWh 

Nov 133 öre / kWh 

Okt 95 öre / kWh 


( Jämförelsepris för Dec 2020

48 öre / kWh )

Link to comment
Share on other sites

Jag sänkte ljusstyrkan så mycket jag vågade i december. Temperaturen i karet var redan ganska låg (22 grader).

 

Om elpriset sjunker eller fortsätter vara lika högt är det väl ingen mening att binda till det nuvarande höga priset? Personligen tror jag att priset kommer att sjunka igen, men jag utesluter inte nya tillfälliga energikriser i framtiden. Kanske det kan vara värt att binda när det befinner sig i en tillfällig botten (hur man nu kan veta när det inträffar)?

 

Om priset däremot stiger ännu mer och stannar där permanent skulle det kanske vara bra att binda innan, eller fundera på att lägga ner karet. Men jag gissar att en sådan permanent energikris skulle leda till stora problem i hela samhället (typ 90-talet eller värre), så kanske hobbyn skulle bli för dyr även bortsett från elpriset (om man t ex måste sälja huset eller lägga alla pengar på mat istället för koraller). 😕

 

 

Edited by Christian J
Link to comment
Share on other sites

Som jag har förstått det från att höra från en del som jobbar i branschen så har Sverige ingen elbrist, utan elbolagen är mer villiga att sälja el till övriga EU för där kan man ta mer betalt för den. Ju mer Sverige kopplar ihop sitt elnät med andra länder inom EU så kommer det vara oundvikligt att elpriserna fortsätter att stiga..

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, kaptenen skrev:

Som jag har förstått det från att höra från en del som jobbar i branschen så har Sverige ingen elbrist, utan elbolagen är mer villiga att sälja el till övriga EU för där kan man ta mer betalt för den. Ju mer Sverige kopplar ihop sitt elnät med andra länder inom EU så kommer det vara oundvikligt att elpriserna fortsätter att stiga..


"Mer villiga" De har inget val i frågan, alla handlar på Nordpol där man man handlar på samma marknad som grannarna.

Största problemet i sverige just nu är att vi saknar infrastruktur för att kunna nyttjar vattenkraften i norr till fullo i södra Sverige som gör att vi drabbas hårt i söder till skillnad från norrland. Kärnkraften har tidigiare kunnat skapa lite mer tillgång i området som sänkar priset för området lite iaf.

Men till trådskaparens fråga, vi har haft onormalt billig el senaste åren, hade du bundit för 3 år sedan i 3 år hade du betalat nästan det dubbla mot rörligt under denna tid.
Det hela går i vågor, över tillräckligt lång tid är rörligt alltid det billigaste, kan man se in i framtiden kan det vara värt att binda vissa perioder, men att binda upp sig nu i 1-3 år är med störst sannolikhet en dålig affär.

Med det sagt så är en helt traditionell försäkring också en dålig affär för snittpersonen, man betalar mer än om man bara sparat överskottet till när det skiter sig, men det är få som inte väljer att försäkra sitt hus för att det är förödande för 99.9% av befolkningen med ett hus som brinner ner.

se elpriset på samma sätt, är det förödande att det kostar som det gör just nu, bind upp det, klarar ekonomin att det blir 5-6k mer i månaden under några månader här och där, lämna det då rörligt.

Edited by Reuben
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har rörligt och det ser ut som att jag kommer pröjsa 247öre/kWh ex nätavgift. Jäkligt surt. Har alltid kört rörligt då det historiskt har varit billigare och kommer givetvis inte binda nu.
Skulle det bli så att det inte blir ändring av de som styr landet framöver är det dock något som behöver övervägas eftersom man måste kunna kalkylera sina kostnader.

 

Har väl inte gjort några större åtgärder då merparten av förbrukningen är kopplad till uppvärmning genom bergvärme och det går banne mig nån slags gräns vid att behöva frysa inomhus. 
Ifs så drog jag igång en ny belysning till karet på 1100w 😅

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

I was lucky to bind my price for 3 years for 47öre/kWh but 3 years will be up in the end of March 🙄

I work in nuclear and I always knew this day would have come since Germany decided to close down all its nuclear powerplants in fear of what happened in Japan 2011, a tsunami.

Link to comment
Share on other sites

Jag kör också alltid rörligt, då det skall vara billigast i längden. Dock kanske inte med sådana toppar i priset som nu. Förhoppningsvis så sparar alla med rörligt undan en liten slant när det är billigt, till tillfällen som denna. 

Min bästa gissning är att många med rörligt kommer binda i vår/sommar när vi har mycket vattenkraft och förhoppningsvis elpriset sjunker igen.

 

Jag har heller inte klagat när elpriset varit på 0, så jag tänker inte göra det nu heller. :) 

Personligen så kommer fortsätta med rörligt. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...